KariOksanen

Työvoimapolitiikasta

  • Työvoimapolitiikasta

Olen ollut yrittäjä nyt reilut 30 vuotta ja työllistänyt vuosien varrella aina silloin tällöin muutamia työntekijöitä. Mikään suuren suuri työllistäjä en ole ollut vaan tällainen pieni paikallinen yrittäjä ja ensimmäisten parin kymmenen vuoden aikana sain kohtuullisen hyvin työntekijöitä vapaisiin paikkoihin Työvoimatoimistojen kautta eri kaupungeissa Suomessa.

En tiedä mitä kaikkea sitten on tapahtunut, mutta nykyään jos laitan työpaikan TE-palveluiden listoille, saan tuskin yhden tai kaksi hakijaa ja elämme kuitenkin tilanteessa, missä Suomessa on noin 10% työttömyys(!).

Ajattelin sitten kokeilla tätä paljon puhuttua työkokeilua. Yhdessä firmassani on nimittäin tilanne, että töitä olisi, mutta olisi kätevää jos pienessä firmassa olisi yksi tekijä lisää. Työt kuitenkin ovat aika yksinkertaisia, eikä niihin varsinaisesti ole koulutusta, joten työhön pitää oppia töitä tehden. Tottakai voisin hakea valmista, täysin oppinutta tekijää, mutta lähtökohtaisesti haluaisin löytää paikallisen nuoren, joka haluaisi tehdä töitä ja oppia uuden ammatin - laitoin siis tiedot paikalliseen TE-toimistoon.

Aikaa meni, eikä mitään kuulunut, joten uudistin tietoni tuonne toimistoon ja ajattelin, että kyllä kai sieltä nyt yksi tai kaksi kyselee jossain vaiheessa, että mistä oikeasti on työssä kyse.... mutta ei, mitään ei kuulunut, yksikään työtön ei kysellyt töiden perään.

Aiemmin toisessa firmassani meillä oli vakuutusyhtiön kautta työkokeilussa henkilö jonkin aikaa ja kokeilun avulla hän sai lisää tietoa työstä ja itseasiassa lähti sitten kouluttamaan itseään - eli työkokeilusta oli meillä jo positiivisia kokemuksia.

Soitin sitten kolmannen kerran TE-palveluihin puhelu yhdistyi Helsinkiin virkailjalle, jolta sitten kysyin, että mikä on yhtäkään kontaktia ei ole tullut ja haku on ollut avoimena reilun vuoden. Virkailija kertoi, että TE-palveluiden asiantuntijat ohjaavat työttömiä ensisijaisesti avoimiin työpaikkoihin ja erilaisille kursseille ja itseasiassa he eivät saa ohjata työkokeiluun, mikäli työnhakija ei itse sitä hae - ja silloinkin pitäisi osua tuo työnimike hakijan ominaisuuksiin(!) WHAAAAT? Eli kun me etsimme tekijää alalle, jolla ei varsinaisesti ole koulutusta, niin mahdollisen hakijan pitäisi tietää meistä etukäteen- koska mihinkään ei saa laittaa esille tätä työkokeilupaikkaa(!). Ei siis ihme, ettei meille kukaan ollut tullut työkokeiluun. Samalla sitten kysyin tältä henkilöltä, kuinka monta yritystä oli heidän listoillaan ilmoittanut mahdollisuuden työkokeiluun- vastaus KAKSI!

Mistä tässä oikein on kyse?

Työkokeilun säännöt: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/kaytannot_ja_saannokset/index.html

Varmaankin tuolla juuri tuo  "TE-toimisto arvioi, voiko työkokeilusta koitua sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua. Kilpailun vääristyminen estää työkokeilun järjestämisen" on se kohta, miksi työkokeilu paikasta ei voida kenellekään kertoa(!).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Laitappa linkki siihen työkokeiluilmoitukseesi niin olisi helpompi antaa palautettta.

Käyttäjän KariOksanen kuva
Kari Oksanen

Kun sitä nimenomaan ei ole missään näkyvillä - sehän tässä se jutun juoni onkin. Se näkyy vain sisäisesti...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kannattaisi laittaa ilmoituksesi vaikkapa tänne luettavaksi koska saatat saada enemmän ilmoituksellesi lukijoita täällä kuin TE-toimiston sivuilla.

Käyttäjän KariOksanen kuva
Kari Oksanen Vastaus kommenttiin #5

Aivan varmasti, mutta pointti koko tuosta hommasta katoaisi. Ei kukaan kertonut aluksi, ettei se ilmoitus missään näy....

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

En tiedä muuta sanoa kuin...mikä helkkarin työkokeilu.

"Työkokeilun järjestäjä ilmoittaa työttömyysetuuden maksajalle työkokeiluun osallistuvan poissaolot niistä päivistä, jolloin henkilön olisi pitänyt osallistua työkokeiluun.

Kelaan poissaoloista ilmoitetaan lomakkeella TT3.Työttömyyskassoille poissaoloista ilmoitetaan lomakkeella tai vapaamuotoisella ilmoituksella."

Noita tahoja kiinnostaa asia koska:

"Työkokeiluun osallistuva voi milloin tahansa keskeyttää työkokeilun. Keskeyttäminen voi kuitenkin vaikuttaa hänen oikeuteensa saada työttömyysetuutta."

Ihmettelen vain miksi koska:

"Työkokeilu ei ole työsuhde, sen ajalta ei makseta palkkaa, eikä se kerrytä vuosilomapäiviä tai eläkettä. Koska työkokeilu ei ole työsuhde, työkokeiluun osallistuva ei ole työterveyshuollon piirissä."

Tällainen todellakin on sitä mahtavaa työvoimapolitiikkaa...ja onneksi kukaan ei moiseen ansaan astu.

Sinullakin olisi tarkoitus teettaa helppoja hommia..ilmatteeksi ja ihan hyvää hyvyyttään. Eihän ilmaisia lounaitakaan ole joten...

Käsittämätöntä...ihme ettei vielä ihmisiä pakotet tuohon karenssin uhalla.

Käyttäjän KariOksanen kuva
Kari Oksanen

Meillä oli tarkoituksena löytää nuori kaveri joka haluaisi oppia uuden työn + saada työpaikan - ei se harjoittelu kestäisi kun jonkun kuukauden, jonka aikana kyllä näkisi onko kiinnostusta, ja tuossahan tarkoituksena on löytää töitä sellaisille jotka ovat pakotettuja vaihtamaan alaaa. Tottakai voisin laittaa työpaikan avoimeksi, mutta ei sekään ole auttanut, kaikkea pitää kokeilla jotta löytäisi työntekijän.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kari, vastaavassa tilanteessa - tosin reilu kymmenen vuotta sitten - minä sain TE-toimistosta noin 10 työttömän nuoren aikuisen lyhyet perustiedot, joista sitten saatoin itse valita henkilön/-t, joille esitettiin kutsu tulla työkokeiluun.

Silloin homma sujui vaivattomasti ja muutaman kuukauden pituinen kokeilu oli oikein tyydyttävä molemmin puolin. Myös TE-toimisto oli varmasti tyytyväinen ratkaisuun, koska pian ko. nuoret työllistyivät ihan omatoimisesti itse löytämiinsä työpaikkoihin hyvien työtodistusten kera (ja avulla).

Toimituksen poiminnat